Surdeigsbrød av spelt

Surdeigsbrød av spelt

Oppskriften gir to deilige surdeigsbrød Tid: 1,5 til 2 døgn

Surdegisstarter: For å bake surdeigsbrød må du ha en surdeigsstarter. Dette kan du lage selv eller gjøre som meg og kjøpe en ferdig starter på Godt Brød – spør om surdeigsstarter av økologiskspelt. Du kan også få en liten avlegger fra noen som har surdeig. Surdeigsstarteren lagres i en tett boks/syltetøyglass i kjøleskapet når du ikke bruker den. Den må ”mates/friskes opp” minimum en gang i uken og alltid dagen før baking – se steg 1: Frisk opp surdeigen.

DAG 1:

Steg 1: FRISK OPP SURDEIGEN

Dette gjør jeg på morgenen, slik at jeg kan sette selve deigen på kvelden.
Frisk opp surdeigen ved å blande: 
150 g siktet speltmel
150 g vann (kroppstemperatur)
1 liten ss surdeigstarter (resten av starteren kaster du)
Bruk en digital kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter. Jeg blander dette i en liten bakebolle og dekker til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i ca.12 timer.

Steg 2: SETT BRØDDEIGEN

Dette gjør jeg på kvelden samme dag som jeg frisket opp surdeigen (etter 12 timer). 
Sett deigen ved å blande: 
560 g siktet speltmel
240 g sammalt speltmel
500 g vann (kroppstemperatur)
20 g salt
200 – 300 g surdeig (den du frisket opp tidligere) Jeg bruker bare 200 g slik at jeg har igjen litt surdeig til neste gang jeg skal bake. Det som blir igjen har du over på et tett syltetøyglass e.l og setter den tilbake i kjøleskapet. På denne måten kan du holde ”liv” i starteren så lenge du mater den minimum en gang i uken. Mål opp og bland ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la den stå på kjøkkenbenken i 1 til 2 timer. Ta deretter deigen ut på bordet og fold den over seg selv noen ganger. Smør bakebollen inn med litt olje før du har deigen ned i denne igjen. Dekk bollen godt til med plastfolie (ikke spar på folien, bollen skal være tett) og sett bollen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

 

DAG 2:

Steg 3: BAK UT BRØDENE
Dette gjør jeg enten tidlig på morgenen (eks før man drar på jobb) eller på ettermiddagen.
Ta deigen ut av kjøleskapet. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to, og rull sammen til to brød. Ta fram to rene kjøkkenhåndklær og plasser hvert brød i hvert sitt kjøkkenhåndkle og pakk forsiktig inn. La de hvile på kjøkkenbenken i 30 – 40 minutter før du har de tilbake i kjøleskapet til videre heving i 6 – 8 timer (eller mer).
Jeg har en medium stor brødkurv med et tykt stoff som jeg legger begge brødene i, hvor jeg skiller deigene med en større deigskrape (bruker fantasien med andre ord). Jeg pakker brødkurven inn i en plastpose og knyter godt igjen. Denne formen får plass i kjøleskapet for videre heving. Du kan også bruke to hevekurver med plast over.

Steg 4: STEK BRØDENE
Dette gjør jeg på ettermiddagen/kvelden, etter 6 – 8 timer heving.
Nå er tiden kommet for å steke brød! Jeg steker brødet i en jerngryte med lokk, noe jeg absolutt vil anbefale deg å gjøre. Resultatet blir magisk.

Sett ovnen på 250 grader på over og undervarme. Sett inn en stekeplate på nederste rille i ovnen og plasser jerngryta med lokk på stekeplaten. La jerngryta varmes opp i minst 30 minutter slik at den blir glovarm. Ta ut brøddeigene fra kjøleskapet. Ta deretter ut den glovarme jerngryta fra ovnen og ta av lokket. Jeg strør litt mel i bunnen av den varme jerngryta slik at brødet ikke setter seg fast. Snitt brødet med en kvass kniv/gammeldags barberblad/skalpell (kjøpes på apotek) og ha brødet over i jerngryta. Sett raskt på lokket på jerngryta og ha den inn i ovnen igjen. Etter 30 minutter i

ovnen fjerner du lokket, skrur ned temperaturen til 225 grader og lar brødet steke videre i omtrent 15 minutter. Følg med og stek brødet til du synes det har fått nok farge. Jeg liker mitt veldig godt stekt, på kanten til brent noen steder. Dette er en smakssak! Gjør det samme med brød nummer to. Avkjøl brødene på rist. Surdeigsbrød holder seg ganske lenge men kan med fordel skjæres opp i skiver og fryses (bruk mellomleggspapir i mellom skivene). Hvis du har brødrister kan du bare ta opp akkurat så mye som du spiser og ha brødskivene i risteren J

Voila – du har blitt en surdeigsekspert!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *