Kyllingkraft low fodmap

Kyllingkraft low fodmap

Kyllingkraft eller hønsekraft bruker jeg som basis i veldig mange retter. Den er mild på smak og kan brukes til det meste. Denne er inspirert av Gry Hammer, men jeg har gjort den Low Fodmap ved å kutte ut løk samt kun bruke den mørkegrønne delen fra purre.

Ingredienser:

1 hel kylling eller høne (gjerne økologisk) jeg bruker ofte Stange kylling fra Rema eller Gullhøne fra Kiwi.

3-4 liter vann eller til det dekker hele kyllingen/skroget

4 ss eplesidereddik (jeg bruker Helios økologisk eplesidereddik)

1/2 – 1 stk sellerirot

1 stk purreløk NB! Kun mørkegrønn del er Low Fodmap

3-4 gulerøtter

1 ts hel pepper

4 stk laurbærblad

 

Fremgangsmåte:

  1. Skjær av brystfiletene på kyllingen og del gjerne kyllingen i to slik at benene kommer lettere frem. Brystfiletene sparer du til en annen kyllingmiddag. Resten av kjøttet som er på kyllingen blir kokt i krafta og kan pilles av etter et par timer før du koker videre på skroget. Det kokte kyllingkjøttet er gull verdt å ha i supper o.l
  2. Legg restene av kyllingen i kasserollen og fyll på kaldt vann til det dekker hele skroget/kyllingen. Ha i eddik. For best effekt så kan dette gjerne stå 2-3 timer før man begynner å koke opp kraften. Dette er ikke nødvendig, men det er med på å trekke ut kollagenet fra kyllingbena bedre. Jeg pleier alltid å la det stå en times tid med eddik før jeg har i resten av ingrediensene og begynner å koke opp.
  3. Kok opp på sakte varme og skum av. NB! Hvis man koker opp på svak varme så er det ikke sikkert man trenger å skumme av så mye. Hvis man derimot koker opp på sterk varme så blir det mer skum. Når man skummer av så bruker man en liten sil for å fjerne skum/grums som danner seg på toppen av kraften for å få en ren og klar kraft.
  4. Ha i øvrige ingredienser og trekk videre under lokk i minst 2 timer, gjerne i 12-24 timer for en langtidskokt og ekstra nærende kraft. Selv lar jeg den stå 6-8 timer. Men husk å ta ut kyllingkjøttet etter et par timer.
  5. Når kraften er ferdig, så sil den av i en ny kasserolle og sett den i kaldt vannbad for rask avkjøling. Ha den deretter i velegnede plastbeholdere for frysing eller i kjøleskapet. Kraften holder seg 2-3 dager i kjøleskapet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *