Frøknekkebrød med surdeig

Frøknekkebrød med surdeig

Denne oppskriften er basert på oppskriften til Julianne Lyngstad. Disse knekkebrødene er geniale da de kan tilpasses til mange dietter. De kan enten bakes med spelt, rismel, bokhvetemel eller mandelmel. Siden de bakes med surdeig blir mye av glutenet brutt ned selv om du baker med spelt. Skal du ha de helt glutenfrie må de bakes med enten rismel, bokhvetemel eller mandelmel, samt glutenfrie havregryn og en glutenfri surdeigsstarter. Mandelmel har høy fodmap men er low carb og passer eks inn i paleo dietten.

  • 1 dl sammalt speltmel, rismel, bokhvetemel eller mandelmel
  • 2 dl havregryn økologiske eller glutenfrie.
  • 3 dl vann
  • 1 ss surdeigsstarter
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • Vann til bløtleggingen
  • 1 ts eplesidereddik (jeg bruker Helios økologisk eplesidereddik)
  • 1 ts salt
  • 1 ts fiberhusk

Slik gjør du: Finn fram to bakeboller. Bland sammen spelt, havregryn, vann og surdeigsstarter i den ene bollen og dekk til med plastfolie. Ha frø i den andre bollen og hell på vann så det dekker frøene, og vel så det. Tilsett litt eplesidereddik eller litt sitronsaft. La stå i 12 timer, gjerne over natten. 

Etter 12 timer: Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Sett ovnen på 175 grader varmluft. Hell av vannet fra frøene ved hjelp av en sikt. Skyll frøene godt i kaldt vann fra springen og la vannet renne av seg i noen minutter. Ha deretter de bløtlagte frøene over i bollen med mel, havre og surdeig. Tilsett salt og fiberhusk og bland godt. La svelle i 5 minutter før du fordeler deigen på de to stekebrettene. Bre deigen jevnt utover ved hjelp av en slikkepott. Sett begge brettene med knekkebrød i ovnen samtidig og stek i omtrent 60 minutter. Etter 20 minutter tar du knekkebrødene ut av ovnen og skjærer til knekkebrød med et pizzahjul. Jeg lager 5 x 3 knekkebrød per brett, men dette bestemmer du selv. Knekkebrødene er ferdig når de er litt gylden i fargen og sprø i konsistensen!

 



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *